GGD Zuid-Holland Zuid heeft een E-zine uitgebracht over het puberbrein en de invloed van middelen daarop. Ook organiseerden ze op 9 november online een regionale ouderbijeenkomst, vanuit hun initiatief www.Goedgespreknix18.nl. Daarbij draait het om praten met je kind, luisteren en regels te stellen, zodat je kunt voorkomen dat je zoon of dochter begint met drinken en roken.
Informatie over het puberbrein
In de puberteit maakt het lichaam van je kind hormonen aan. Deze stofjes zorgen ervoor dat het lichaam van je kind volwassen wordt. Je kind wordt langer en zwaarder en het lichaam begint te veranderen. Ook de hersenen groeien, maar niet alle delen van de hersenen groeien even snel. Hierdoor verandert het gedrag van je kind. Het ene kind wordt moeilijk of zelfs onhandelbaar, het andere kind heeft er nauwelijks last van. Wanneer de puberteit begint en hoe het verloopt is bij ieder kind anders.
Het deel van je hersenen dat je emoties regelt groeit snel. Sneller dan het deel dat ervoor zorgt dat je verstandige beslissingen kunt nemen. Je puber kan dus snel emotioneel reageren. Verstandig nadenken gaat nog moeilijk. De kans op het nemen van risico’s is daardoor groot. Bijvoorbeeld te veel drinken of een sigaret proberen. Pas wanneer beide delen van de hersenen voldoende gegroeid zijn komt je kind weer in balans.
Het is belangrijk dat de hersenen goed groeien. Middelengebruik kan de groei van de hersenen beïnvloeden. Het puberbrein reageert anders op alcohol en roken dan een volwassen brein. Hoe jonger je begint met alcohol of roken, des te groter is de kans dat je daar later verslaafd aan raakt.
Tips
Het E-zine bevat enkele duidelijke tips:
Overige inhoud E-zine
Click hier voor de E-zine. Click hier voor de regionale online ouderbijeenkomst.